U bent hier: Nieuws » Nieuws organisatie » Beer and Food: vijf basisprincipes

Nieuws van de organisatie

Beer and Food: vijf basisprincipes

1.    Kies een trouwe partner…

Bij ieder gerecht past een bier, maar het is niet altijd eenvoudig om de juiste selectie te maken.  Eigenlijk komt het er vooral op neer om een goed huwelijk te sluiten. Je kan daarbij op veilig spelen en kiezen voor een huwelijk met een gelijkgestemde. Je zoekt met andere woorden naar smaaktonen die zowel in het bier als in het gerecht terug te vinden zijn en elkaar ongetwijfeld perfect zullen aanvullen.

2.    …of ga voor vuurwerk

Wie iets gedurfder door het leven gaat, kiest een partner waarmee het regelmatig eens botst. De smaken van je bier en je gerecht zullen dus met elkaar clashen en het huwelijk levert stevige vonken op. Het resultaat is echter sensationeel.

3.    Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de smaken van je gerecht. Kies dan pas de passende bieren. Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de eventuele saus en kruiden hierbij niet uit het oog. Is het gerecht eerder zoet, zuur, zout of bitter?

4.    Verdeel en heers

Zorg dat je bier niet overheerst en vice versa. Bij een geslaagde foodpairing kan je zowel de smaak van het bier als de bereiding van je gerecht naar waarde schatten. Als een van beide overheerst, is je pairing mislukt. Kies je bijvoorbeeld voor een sterk hopbitter bier, zet er dan zeker een kruidig gerecht naast. Op die manier zal de pittigheid van het bier je menu niet naar de achtergrond duwen.

5. Go with the flow  

Respecteer de seizoenen en volg je gevoel. Een sterk gebrande stout met koffietoetsen smaakt beter tijdens de winter, terwijl een dorstlessend witbier heerlijk is op een zomers terras. Volg echter niet steeds strikt de regels. Gooi ze regelmatig overboord en durf experimenteren!

terug naar overzicht